Tre dagars tävlande i Oslo

Hade bestämt att åka Lidingöloppet MTB denna helg men ändrade mig och styrde mot Oslo och Rye Terrängsykkelfestival istället. En 3-dagarstävling där man kör både XCT, XCO och XCC. Kändes som ett rätt val då Oslo bjöd på roliga banor och grymt cykelväder med 22-23 grader och strålande sol. Nice!
Blev även en form av premiär denna helg då det var mina allra första tävlingar utomlands. Riktigt bra konkurrens i junorklassen då de flesta av dom bästa från bl a Norge, Sverige och Estland var på plats. Dessutom en UCI Cat 1 tävling. En riktigt rolig utmaning med närmare 50 startande i juniorklassen.

Dag 1 kördes en XCT. Ett tempolopp med individuell start där vi körde ett singelvarv på ca 2.5km.
En riktigt omväxlande och skoj bana. Hade under loppet bitvis svårt med tekniken och farten första delen men är grymt nöjd med andra halvan av loppet där jag hittade flytet mycket bättre. Tiden gav en 16:e plats ca 30 sek från segraren vilket jag är riktigt nöjd med. Hade dessutom ”bara” ca 10 sek upp till 6:e platsen.

Dag 2 kördes XCO. Ett lopp som jag på förhand kände att jag skulle ha bäst chans i. Ett race på 24km fördelat på 4 varv. En tuff slinga med varierande körning där kuperingen varvat med en del roliga tekniska partier gjorde banan rätt utmanande. Kände att den passade mig bra. Startuppställning efter fredagsetappen gjorde att jag hade riktigt bra utgångsläge dessutom.
Första delen av banan gick på snabba breda stigar innan den vek av i en lång brant uppförskörning.
Taktiken var rätt given. Ligga högt upp när backen började.
Något som tyvärr inte alls gick enligt planen. Fick tvärtom en riktigt dålig start. Kände att det var betydligt tuffare körning än hemma, på gränsen till ojuste, vilket gjorde att jag tappade väldigt mycket. Saknas en del rutin där kände jag. Hade dock riktigt pigga ben så jag plockade 8-10 placeringar i den första långa backen och orkade sen ligga på riktigt bra. Kroppen kändes fin och jag fortsatte plocka placeringar också efter backen.
Efter ca 3.5km kom så en längre flack utförskörning med rätt mycket rötter och stenar. Nästan längst ner efter denna så small däcket.
Punktering! Tror jag slog i en vass sten. Surt!
Fanns inget annat alternativ än att kliva av loppet innan det ens hann börja på riktigt. Faktiskt första punkteringen på tävling på 1.5 år, men tråkigt att det hände här.
Fjolårets JVM-trea från Norge som vann första dagen körde ifrån alla även denna dag och vann rätt överlägset.

Dag 3. Nytt varvlopp, men denna var betydligt kortare än dag två. Totalt ca 8km fördelat på 4 varv.
Har aldrig kört sån distans tidigare så det var svårt att veta hur hårt man skulle ligga på.
Då jag klev av på XCO:n dagen före hamnade jag längst bak i startuppställningen. I sig ett rätt hopplöst läge på ett sånt kort och snabbt lopp men bara att göra det bästa av situationen. Lärde av missen från dagen innan och sökte ett annat spår när starten gick. Fick där en bra öppning och plockade många platser redan på den första lättåkta delen. Kunde sen ligga på riktigt bra även om det bitvis blev rätt trångt och ryckig körning på singeltracksen. Slutade till sist 17:e på etappen vilket jag är riktigt nöjd med efter det utgångsläget.
Norges Tobias Johannessen tog sin tredje raka seger. Imponerande är ordet.

Slutsummeringen måste bli att det var en riktigt bra helg än fast det var surt att punktera. Känner att det är på rätt väg och med lite mer teknikträning i skogen och lite fler race i kroppen så hoppas jag att det snart blir ännu bättre.